جدیدترین مطالب پزشکی و سلامت در سایت پزشکین



۱۰ اشتباه رایج درباره دیابت و مرض قند را بشناسید

1

  • ديابت نوع ۲: وقتي اتفاق مي افتد كه يا پانكراس نتواند به حد كافي انسولين بسازد يا انسولين توليد شده در بدن عملكرد كارآمدي نداشته باشد. (يا ممكن است هر دو اتفاق با هم بيفتد) داشتن اضافه وزن بدن را مستعد اين نوع ديابت مي كند

 

 

از آنجا كه درمان ديابت داراي ابعاد وسيعي بوده و تغييرات وسيعي را در شيوه زندگي فرد مبتلا مي طلبد به طبع بايد ها و نبايد هاي زيادي را براي افراد ديابتي ايجاد خواهد كرد كه ممكن است گاها” غير كارشناسي بوده و تنها اثرشان ايجاد تصويري اشتباه و ناخوشايند از اين بيماري در ذهن مبتلايان باشد. در اينجا به ۱۰ اشتباه و سوء تفاهم رايجي كه در مورد اين بيماري وجود دارد اشاره كرده و آنها را با هم تصحيح مي كنيم:

 

اشتباه اول: قوانين زيادي بايد در برنامه غذايي ديابتي ها اعمال شود.

اگر ديابت داريد وعده هاي غذايي تان نياز به برنامه ريزي خواهند داشت. اما اصول كلي اين برنامه ريزي بسيار ساده است. پيروي از رژيم ديابتي به اين معناست كه انتخاب غذاها به نحوي با فعاليت بدني و داروهاي مصرفي تان هماهنگ شود كه قند خونتان تا حد ممكن نزديك به مقدار نرمال حفظ شود. با اين وجود آيا نياز هست كه در غذاهاي مصرفي تان تغييراتي بدهيد؟ شايد؛ اما احتمالا” نه به آن مقدار كه انتظارش را داشتيد!

 

اشتباه دوم: كربوهيدراتها براي ديابتي ها مضرند.

در حقيقت كربوهيدراتها براي ديابتي ها مفيدند! كربوهيدراتها، اساس يك رژيم ديابتي سالم يا بهتر بگوييم هر نوع برنامه غذايي سالمي را تشكيل مي دهند. كربوهيدراتها بيشترين تأثير را روي قند خون دارند به همين دليل در صورت ابتلا به ديابت نياز به كنترل مقدار آنها در برنامه غذايي است. نكته قابل توجه در مورد كربوهيدراتها انتخاب آن نوع غذاهايي است كه مواد مغذي بيشتري را به بدن مي رسانند مثل استفاده از غلات كامل، ميوه ها و كربوهيدراتهاي پر فيبر و…

 

اشتباه سوم: براي ديابتي ها پروتئين ها از كربوهيدراتها مفيدترند.

به دليل اين كه كربوهيدراتها بسيار سريعتر روي قند خون تأثير مي گذارند احتمالا” ديابتي ها تمايل دارند كه پروتئين ها را جايگزينشان كنند. اما مصرف پروتئين ها به مقدار زياد، مي تواند منجر به ايجاد مشكلاتي براي ديابتي ها شود. مهمترين اشكال اين كار اين است كه بسياري از غذاهاي غني از پروتئين مثل گوشت ممكن است از چربي هاي اشباع نيز انباشته باشند كه خوردن مقدار زياد اين چربي ها خطر بيماري هاي قلبي عروقي را بالا خواهند برد. در رژيم ديابتي ها پروتئين ها بايد تقريبا” ۱۵ تا ۲۰ درصد كل كالري روزانه محاسبه شوند.

 

اشتباه چهارم: ديابتي ها مي توانند داروهاي خود را طوري تنظيم كنند كه غذاهاي مصرفي شان خنثي شود.

اگر براي كنترل ديابتتان انسولين مي گيريد احتمالا” آموخته ايد كه چگونه ميزان و نوع آن را با مقدار غذاي مصرفي تان هماهنگ كنيد؛ اما كار به اين معني نيست كه مي توانيد هر مقدار كه خواستيد غذا بخوريد و براي ثبات قند خونتان داروي بيشتري مصرف كنيد. اگر از انواع ديگر داروهاي ديابت استفاده مي كنيد سعي نكنيد كه دز مصرفي تان را با تغييرات مقدار كربوهيدرات غذاي تان هماهنگ كنيد مگر اين كه اين مهارت را از پزشكتان آموخته باشيد. اكثر داروهاي ديابت وقتي بهترين اثر را دارند كه دائما” توسط پزشك تنظيم و هدايت شوند.

 

اشتباه پنجم: اگر ديابت داريد بايد از غذاهاي مورد علاقه تان دست بكشيد.

در صورت ابتلا به ديابت هيچ نيازي به دست كشيدن از غذاهاي مورد علاقه تان نيست. به جاي آن تلاش كنيد:

· راه هاي تهيه و آماده سازي غذاهاي مورد علاقه خود را تغيير داده و سالمتر كنيد.

· غذاهاي ناسالمي كه معمولا” همراه غذاهاي مورد علاقه تان مصرف مي كنيد را سالم سازي كنيد.

· اندازه و مقدار مصرف غذاهاي مورد علاقه تان را كاهش دهيد.

· از غذاهاي مورد علاقه تان به عنوان جايزه براي دنبال كردن برنامه غذايي تان استفاده كنيد.

 

اشتباه ششم: اگر ديابت داريد بايد از مصرف دسرها صرف نظر كنيد.

درست نيست! راهاي مختلفي براي گنجانيدن دسرها در برنامه غذايي ديابتي ها و سالم تر سرو كردن آنها وجود دارد. به عنوان مثال:

· از شيرين كننده هاي مصنوعي در تهيه دسرها استفاده كنيد.

· بخشي از دسر را حذف كنيد. به عنوان مثال از ۲ اسكوپ بستني يكي را حذف كنيد. يا دسرتان را با دوستتان سهيم شويد.

· هر از گاهي از دسرها به عنوان جايزه پيگيري رژيم استفاده كنيد.

· دسرها را مغذي تر و كم كالري تر تهيه كنيد. به عنوان مثال از فرآورده هاي تهيه شده از غلات كامل، ماست، ميوه هاي تازه و آبميوه هاي خانگي و … استفاده كنيد. خيلي وقتها بدون قرباني شدن طعم و قوام مي توان از مقدار شكر كمتري در تهيه دسرها استفاده كرد.

· به جاي استفاده از بستني هاي معمولي يا پاي و كيك صنعتي از انواع بستني هاي ويژه ديابتي ها و كيكهاي خانگي با درصد شكر پايين تر استفاده كنيد.

 

اشتباه هفتم: شيرين كننده هاي مصنوعي براي مبتلايان به ديابت خطرناك است.

شيرين كننده هاي مصنوعي بسيار شيرين تر از معادل مقدار قند معمولي هستند و بنابراين استفاده بسيار كمتر از آنها همان مقدار طعم شيريني را در غذا ايجاد مي كند و به همين دليل به نسبت قندها استفاده از آنها كالري غذا را نيز كاهش مي دهند. انجمن ديابت امريكا استفاده از شيرين كننده هاي مصنوعي ذيل را مجاز اعلام كرده است:

· ساخارين

· آسپارتام

· اسسولفام پتاسيم

· سوكرالوز(اسپلندا)

 

اشتباه هشتم: براي ديابتي ها استفاده از غذاهاي ويژه ديابتي ها لازم و ضروريست.

حقيقت اين است كه چيزي به عنوان رژيم ديابتي وجود ندارد. غذاهايي كه براي مبتلايان به ديابت مناسبند براي ديگر اعضاي خانواده نيز انتخاب هاي خوبي و سالمي شمرده مي شوند و معمولا” نيازي به آماده كردن غذاي خاصي براي ديابتي ها نيست. تفاوت بين رژيم فرد ديابتي با برنامه معمول خانواده در اين است كه بايد روي چيزهايي كه مي خوريد كنترل دقيقتري داشته باشيد. به اين معني كه مقدار كل كالري مصرفي، مقدار و نوع كربوهيدراتها، چربي ها و پروتئين را در نظر داشته باشيد.

 

اشتباه نهم: خوردن قند زياد باعث ديابت مي شود.

دليل ايجاد ديابت كاملا” شناخته نشده است. آنچه مي دانيم اين است كه بعيد به نظر مي رسد خوردن قند زياد علت مستقيم ايجاد ديابت باشد. يافته ها نشان مي دهند كه ديابت وقتي ايجاد مي شود كه چيزي در عملكرد بدن در تبديل غذا به انرژي اختلال ايجاد كند. براي فهم اين مطلب بايد بدانيد كه بدن شما بيشتر غذايي را كه مصرف مي كنيد به واحد هاي گلوكز كه نوعي قند مورد نياز سلولهاي شماست مي شكند. هورموني به نام انسولين كه توسط پانكراس توليد مي شود به سلولهاي بدن كمك مي كند كه از گلوكز به عنوان سوخت استفاده كنند. در اين جا به شايع ترين علل ديابت و آنچه تحقيقات درباره علتشان نشان داده است اشاره مي كنيم:

ديابت نوع ۱: وقتي اتفاق مي افتد كه پانكراس توانايي ساختن انسولين را نداشته باشد. بدون انسولين قند در رگهاي خوني تان انباشته مي شود. افراد مبتلا به اين نوع ديابت بايد انسولين دريافت كنند تا قند به درون سلولها راه پيدا كند.تحقيقات نشان مي دهند كه نوعي اختلال در سيستم ايمني علت اين نوع ديابت است.

ديابت نوع ۲: وقتي اتفاق مي افتد كه يا پانكراس نتواند به حد كافي انسولين بسازد يا انسولين توليد شده در بدن عملكرد كارآمدي نداشته باشد. (يا ممكن است هر دو اتفاق با هم بيفتد) داشتن اضافه وزن بدن را مستعد اين نوع ديابت مي كند

ديابت بارداري: اين نوع ديابت ويژه دوران بارداري است. در اين نوع ديابت تغييرات هورموني دوران بارداري از كاركرد بهينه انسولين جلوگيري مي كند. اغلب مبتلايان به ديابت بارداري نياز به دريافت انسولين دارند. احتمالا” اين شرايط بعد از تولد نوزاد بهبود مي يابد.

 

اشتباه دهم: غذاهاي رژيمي براي ديابتي ها بهترين انتخابند.

فقط به دليل اين كه غذايي برچسب رژيمي خورده به اين معني نيست كه براي ديابتي ها انتخاب بهتري است. در حقيقت، غذاهاي رژيمي گرانتر بوده و نسبت به غذاهاي معمول غير رژيمي مزيتي براي سلامتي ندارند. در هنگام انتخاب غذاها برچسب آنها را به دقت بخوانيد تا مواد تشكيل دهنده و محتواي كالري آن را ارزيابي كنيد. براي اين كار مي توانيد از دكتر ديابت يا رژيم شناستان كمك بگيريد.

اشتراک:


نظر خود را بیان کنید



امتیاز گوگل یادتون نره :)