جدیدترین مطالب پزشکی و سلامت در سایت پزشکین



آشنایی با بيماري تب كريمه كنگو

1

 

 

 

  • با توجه به اين كه بيماري در حيوانات اهلي هيچ گونه علايم مشخصي ندارد و خطر انتقال بيماري در انسان طي ذبح حيوان آلوده و يا دوره كوتاهي پس از ذبح حيوان آلوده وجود دارد ،

تعريف بيماري تب كريمه كنگو:

Crimean Congou Hemorrhagic Fever

(  C   C    H    F  )

تب هاي خونريزي دهنده گروهي از بيماريها هستند كه توسط ويروسها ايجاد مي شوند.

يكي از معروفترين و شايع ترين بيماري ها در اين گروه ، تب خونريزي دهنده كريمه- كونگو است.

اين بيماري در آسيا ، اروپا و آفريقا وجود دارد و به دليل مرگ و مير بالا و همه گيري هاي ناگهاني بيماري ، اهميت خاصي دارد.

اولين مورد از اين بيماري در سال ۱۹۴۲ در شبه جزيره كريمه ديده شد و در خلال جنگ جهاني دوم در اين منطقه شايع شد.

در سال ۱۹۵۶ نيز بيماري در كنگو شايع و ويروس عامل بيماري از بيماران جدا شد و در سال ۱۹۶۹ مشخص شد كه عامل اين دو بيماري مشابه است.

اين بيماري مي تواند از طريق تماس مستقيم انسان با ترشحات گوشت آلوده تازه نيز منتقل شود.

مهم ترين راه آلودگي كنه ناقل بيماري ، خون خواري كنه نابالغ از مهره داران كوچك است و يك بار آلودگي موجب مي شود كنه در تمام عمر ناقل باشد و بيماري را به مهره داران بزرگ مثل دام ها منتقل كند و انسان به صورت تصادفي بيمار ميشود.

با توجه به اين كه بيماري در حيوانات اهلي هيچ گونه علايم مشخصي ندارد و خطر انتقال بيماري در انسان طي ذبح حيوان آلوده و يا دوره كوتاهي پس از ذبح حيوان آلوده وجود دارد ،

اين بيماري مي تواند از طريق تماس مستقيم انسان با ترشحات گوشت آلوده تازه نيز منتقل شود.

از سوي ديگر به دليل انتقال بيماري توسط ترشحات بدن انسان  بيمار ممكن است به دليل عدم رعايت  احتياطات استاندارد باعث اپيدمي بيمارستاني شود.

 

وضعيت بيماري  تب کنگو درايران:

در ايران استان سيستان وبلوچستان موارد بالاي بيماري را دارد.

اصفهان  جزء استانهاي با موارد متوسط بيماري مي باشد و استانهاي فارس ، تهران ، خوزستان ، چهار محال  و بختياري يزد، هرمزگان ،قم ،كردستان ،موارد بيماري كمتر اتفاق افتاده است و بقيه استانها گزارشي نداشته اند.

 

علائم تب کونگو :

علائم اوليه بيماري شامل شروع ناگهاني تب ، حال عمومي   بد، ضعف ، سردرد ،تحريك پذيري ، درد شديد اندام ها و كمر و بي اشتهايي است.

استفراغ ، درد شكمي و اسهال نيز در بعضي موارد ديده  مي شود. خونريزي در روز پنجم بيماري شروع مي شود. خونريزي زير پوستي ، خونريزي در كام نرم و حلق ، خون ريزي از لثه ، بيني ، ريه ، رحم و روده در موارد شديد و كشنده با حجم زياد و غالبا همراه با تخريب كبدي ديده مي شود. تب ۵ الي ۱۲ روز طول ميكشد. كاهش ضربان قلب و فشار خون هم ديده مي شود . ادرار خوني و آلبومين در ادرار شايع است. كاهش بيش از حد گلبول سفيد ،افزايش بيش از حد آن و كاهش شديد پلاكت نيز ديده ميشود.

 

دوره كمون:

دوره كمون بين ۲ تا ۴ هفته ميباشد و به طور متوسط ۱۰ روز طول ميكشد.

 

راه انتقال تب کنگو:

تماس مستقيم با ترشحات حيوان بيمار هنگام ذبح يا قطعه قطعه كردن گوشت تازه.

 

تماس با ترشحات بدن كنه هنگام له كردن آن.

 

پاشيده شدن اتفاقي ترشحات حيوان يا انسان بيمار به چشم يا ديگر سطوح مخاطي.

 

تشخيص:

مورد مشكوك: خونريزي ،تب ،درد عضلاني همرا ه با سابقه تماس با دام يا كنه يا تماس با انسان بيمار

 

مورد محتمل:كاهش پلاكت(كمتر از ۱۵۰۰۰۰)و كاهش گلبول سفيد (كمتر از ۳۰۰۰) يا فزايش گلبول سفيد (بيشتر از ۹۰۰۰)

 

مورد قطعي  : تست سرو لوزيك مثبت يا جدا كردن ويروس از نمونه خون

 

نحوه گزارش دهي:

بلافاصله موارد مشكوك بايد به صورت تلفني به واحد مبارزه با بيماريهاي واگير مركز بهداشت شهرستان گزارش شود.

 

پيشگيري از بیماری تب کونگو:

۱- گوشت را بعد از تهيه، ۲۴-۱۲ ساعت در يخچال نگهداري كنيد( نبايد گوشت  در ۲۴-۱۲ ساعت اول يخ بزند) و سپس آن را قطعه قطعه كنيد زيرا بعد از اين زمان عوامل بيماري زاي تب كريمه كنگو از بين خواهند رفت.

 

۲- استفاده از دستكش هنگام قطعه قطعه كردن گوشت

 

۳- استفاده از دستكش ، چكمه ، عينك ، گان و ماسك جهت قصابان هنگام ذبح دام

اشتراک:


نظر خود را بیان کنید



امتیاز گوگل یادتون نره :)